mardi 1 mai 2012

Διακήρυξη της Συνέλευσης EuropeanRevolution - Τυνησία


1.Υπογράφοντας με το καθεστώς Ben Ali, τη συμφωνία για την ένταξη της Τυνησίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετέτρεψε την χώρα σε μία ακόμα επαρχία της και τους πολίτες της σε μια μάζα από φθηνούς εργάτες και καταναλωτές στην υπηρεσία της κερδοσκοπίας  των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων , κατά κύριο λόγο των πολυεθνικών . Η ελευθερία , όμως, διακίνησης των προϊόντων και των εμπορευμάτων , δε συνοδεύτηκε και από την ελευθερία "διακίνησης" των ανθρώπων  . Και το τσουκάλι με τον χρυσό που τόσο απλόχερα δόθηκε στις επιχειρήσεις δεν είχε ως αποτέλεσμα και την  διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανδρών και γυναικών  της Τυνησίας. Με άλλα λόγια, αν και οι πολίτες της ΕΕ είναι καλοδεχούμενοι στην Τυνησία και μπορούν να έρχονται και να μένουν όποτε και όπως αυτοί θέλουν, οι Τυνήσιοι και οι Τυνήσιες  είναι ουσιαστικά ανεπιθύμητοι στο έδαφος της ΕΕ. Ως εκ τούτου, το σύμφωνο ένταξής της μοιάζει  περισσότερο με σύμφωνο υποταγής, που εγκαθιδρύει ένα νέο "προτεκτοράτο".
 
2.H επαρχία της Τυνησίας  μετατράπηκε  έτσι σε οφειλέτη των ευρωπαϊκών τραπεζών και κυβερνήσεων. Τα συμφέροντα από αυτό το απεχθές χρέος, ακόμα και αν δεν αντιπροσωπεύουν παρά μία σταγόνα στον ωκεανό της οικονομικής κρίσης, που σήμερα κλονίζει την Ευρώπη, συνιστούν μεγάλα ποσά για την Τυνησία, τα οποία αποσπώνται από παροχές του κρατικού προϋπολογισμού για  την παιδεία , την υγεία και γενικότερα για την ανάπτυξη.
 
3.Η Επανάσταση στην  Τυνησία έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της για να ολοκληρωθεί. Ο δικτάτορας -τον οποίο μας αρέσει να αποκαλούμε "δοτό"- έφυγε , αλλά η μηχανή της εξουσίας και της διαφθοράς που τέθηκε σε εφαρμογή υπό τη "βασιλεία" του είναι πάντα παρούσα. Ο λαός της Τυνησίας θέλει πολλά ψωμιά ακόμη για να εγκαθιδρύσει μία πραγματική δημοκρατία. Για να το κάνει, πρέπει να βρει την δική του φωνή , μακριά  από τις δήθεν συμβουλές ενδιαφέροντος από όλους αυτούς που ξαφνικά, την επομένη της 14ης Ιανουαρίου 2011, αποκαλύφθηκε πως δεν είναι τελικά φίλοι του. Καθένας από αυτούς τους νέους «φίλους», από τη Μαδρίτη ως τη Βαρσοβία, περνώντας  από το Βερολίνο, το Μοναχό και το Βουκουρέστι, είναι εξίσου πρόθυμος να προτείνει το δικό του «μοντέλο δημοκρατικής μετάβασης», συνοδευμένο με υποσχέσεις για ωραία πακέτα επιχορηγήσεων. Ωστόσο, η κρίση που πλήττει σήμερα την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, ξεκινώντας από την Ελλάδα και την Ισπανία, καταδεικνύουν το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει αυτές οι χώρες, μετά τη μετάβασή τους από την δικτατορία στη «δημοκρατία» των αγορών και των αφεντικών  τους, των τραπεζιτών.-μπανγκστερς.
 
4. Εμπνευσμένοι από τις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, οι λαοί της Ευρώπης,  με πρωτοστατούσα τη  «δίχως μέλλον» ανασφαλή και εξαπατημένη νεολαία τους, φέρνουν στο προσκήνιο  κοινωνικά  κινήματα εξέγερσης και αμφισβήτησης   του δημοκρατικού συστήματος, της λεγόμενης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας , το οποίο  θεωρούν δικαίως ότι πλέον δεν τους αντιπροσωπεύει. Εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες κατέκλυσαν τις πλατείες της Αθήνας, της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Λισαβόνας, του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, της Ρώμης, του Λονδίνου και δεκάδων άλλων πόλεων της ηπείρου. Αυτά τα κινήματα έμειναν στην ιστορία με το όνομα «Αγανακτισμένοι».
 
5. Παρ’ όλη την διαφορετικότητά τους , τα κοινωνικά αυτά κινήματα που κλυδωνίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την άρνηση των μέτρων λιτότητας, που υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο και επιθυμούν να φορτώσουν τη δική τους κρίση στις πλάτες των λαών, κατεδαφίζοντας όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων 67 ετών , κάνοντας επίθεση σε ζωτικούς δημοσίους τομείς: Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, συντάξεις, Συγκοινωνίες, Ενέργεια. Είναι λοιπόν η ώρα της  πάλης για την προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης της πλειοψηφίας των πολιτών, καθώς και των δικαιωμάτων τους, τα οποία απειλούνται με αφανισμό. Από την άποψη αυτή, οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βλέπουν  την κατάστασή τους να έρχεται  πιο κοντά σε εκείνη των λαών της Νότιας Μεσογείου,και βεβαίως  της Τυνησίας
 
6. Εμείς , γυναίκες και άντρες , πολίτες του κόσμου που ζούμε στην Τυνησία, θεωρούμε τους εαυτούς μας μέρος αυτών των κινημάτων. Η συνάντησή μας , στην συνέλευση ,έχει σαν στόχο την δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, της Τυνησίας και των μεσογειακών χωρών ώστε να γίνουμε κάτι σαν Πρεσβεία των νομάδων λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γεννιέται, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση των τραπεζιτών –μπανγκστερς  και των διεφθαρμένων πολιτικών που βρίσκονται στην υπηρεσία τους. Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να ανοίξουμε δρόμους επικοινωνίας , ενημέρωσης, προσέγγισης και κοινής δράσης.
 
7.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Τυνησίας για την κατάσταση στην Ευρώπη και τους πολίτες της Ευρώπης για την κατάσταση στην Τυνησία, με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας.
 
8.ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε δίκτυο  οριζόντιων  σχέσεων  ανάμεσα σε ομάδες Ευρωπαίων και Τυνησίων πολιτών, ανδρών και γυναικών, για να δουλέψουν σε κοινά εναλλακτικά σχέδια και σε σχέδια αυτοδιαχείρισης.
 
9.ΔΡΑΣΗ
Θέλουμε να συμμετάσχουμε τοπικά σε πρωτοβουλίες που προωθούνται από τα κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη, ρίχνοντας στη μάχη  Τυνήσιες και Τυνήσιους  που θέλουν να κινητοποιηθούν.
 
10.Κάθε πολίτης της Ευρώπης και της Τυνησίας που ενδιαφέρεται μπορεί  να επικοινωνήσει  μαζί μας και να συμμετέχει  στις δραστηριότητές μας.
 
 Συνέλευση EuropeanRevolution – Τυνησία, 1 Μαΐου 2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire